Istoric
Vlad Ţepeş a fost omorât între dealurile comunei Daia, județul Giurgiu
Ultima bătălie a lui Vlad Ţepeş s-a dat între dealurile drumului Giurgiu – Bucureşti, la ieşire din comuna Daia. În urma cercetării mai multor informaţii din epocă, inclusiv o relatare a lui Ştefan cel Mare, istoricii au ajuns la concluzia că acolo a fost asasinat legendarul Dracula.Iubitor al dreptăţii, despot sângeros sau vampir. Acestea sunt ipostazele care circulă în jurul celui mai mediatizat domnitor român al tuturor timpurilor: Vlad Ţepeş. Chiar şi moartea sa a fost învăluită în legendă, deoarece nu i-a fost găsit mormântul niciodată.
Intrat în conflict cu saşii ardeleni, cu regele Ungariei, Matei Corvin – care îi şi era şi rudă – Vlad a fost arestat şi închis la Buda, în 1462, chiar în momentul când avea nevoie de ajutor din partea creştinilor în luptele pe care le ducea cu turcii. A fost eliberat în 1475, la insistenţele lui Ştefan cel Mare, domnul Moldovei la acea vreme. Ştefan tocmai îi bătuse pe turci la Podul Înalt şi avea nevoie de un aliat împotriva otomanilor la nordul Dunării.
În 1476 turcii au atacat Muntenia pe la Giurgiu. Oştile lor, care înaintau spre Bucureşti, au fost surprinse de Ţepeş la ieşire din comuna Daia. Aici drumul face o bifurcaţie între trei dealuri, loc ideal pentru o ambuscadă. Armatele reunite ale Munteniei şi Moldovei, conduse de Ţepeş, erau pe punctul de a învinge oştile turceaşti, dar Vlad a fost asasinat de oamenii unuia dintre boierii săi, Basarab cel bătrân Laiotă, pe dealul de pe care îşi conducea trupele.
Acest moment este menţionat în trei izvoare ale vremii: unul slavon, altul provenind de la un călugăr austriac şi al treilea spus chiar de Ştefan cel Mare.
”Din cercetarea documentelor a rezultat că Vlad Ţepeş conducea bătălia de pe deal, iar garda sa de corp, formată din moldoveni trimişi de Ştefan, a fost surprinsă de un corp de oaste al boierului Laiotă. Cei care au cercetat istoria lui Ţepeş au ajuns la concluzia că trupul lui nu putea fi înhumat decât în biserica mănăstirii Comana, care era ctitoria sa. Din păcate, nu s-au făcut cercetări arheologice aici pentru a localiza mormântul”, ne-a spus istoricul Dan Falcan.