Localizare
Poziția comunei Daia pe harta României
Comuna Daia, se află în județul Giurgiu în partea central sudică făcând parte din regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia
Ca și vecinătăți, comuna Daia este delimitată în partea de sud de comunele Frătești și Oinacu , la vest de comuna Frătești, la est comuna Băneasa iar la nord de comunele Stoenești, Călugăreni și Băneasa
La o depărtare de doar 49 de km de capitala București si numai 13 km față de municipiul Giurgiu, din punct de vedere al accesibilității comuna Daia este traversată de 2 drumuri naționale, respectiv DN 5 care face legătura dintre Giurgiu, sector al șoselei Europene E 20 și București și DN 41 care face legătura între Giurgiu și Oltenița.
Cele două drumuri naționale sunt legate între ele prin drumul comunal 95, asfaltat de curând, fiind prima investiție de acest gen din comună.
De asemenea, prin comuna Daia trece și calea ferată Giurgiu-București.
Din punct de vedere fizico-geografic, teritoriul comunei este situat în zona de influență a doua mari unități de relief și anume: Câmpia Română cu subunitatea sa Câmpia Burnazului și Valea Dunării cu subunitățile salea: Terasa a I-A Călărași și Lunca Dunării. (Șerban Georgeta-Monografia comunei Daia,2005).
Comuna Daia este structurata în 4 nuclee și anume:
⦁ Nucleul vechi al satului Daia
⦁ Nucleul nou al satului Daia
⦁ Fostul sat Dăița-înglobat în satul Plopșoru
⦁ Satul Plopșoru
Satul Plopșoru are o formă poligonală regulată, cu o textură stradală regulată, cu o singură linie principală si mai multe linii secundare paralele cu strada principală.
Satul Plopșrou, are si el 2 nuclee respetciv satul Plopșoru si satul Dăița, înglobat în satul Plopșoru, satul Dăița având un relief foarte diferit extrem de frământat caracterizat printr-o multitudine de văi și curbe.
Satul Daia, fiind cel mai vechi, are o formă mai puțin regulată. Satul vechi se află situat pe dealurile comunei în timp ce satul nou se desfășoară de o parte și alta a șoselei București .Cele două nuclee ale satului de reședință sunt situate la o distană de 750 m între ele pe DN5. Acestea sunt despărțite de calea ferată București-Giurgiu.